RSS

Friday, September 30, 2011

Mirza dan lolipop

Selepas ambil Abuya kat Seven Eleven Wakaf Che Yeh, kitaorang singgah kat kedai makan..
Mummy nak share gambar-gambar Mirza dengan lolipop..
Muncung makan lolipop


Best...

Nak ke??
Sara tak ada, kena tinggal kat rumah sebab dah tidur.. ;p
Mummy tak kisah pun Sara atau Mirza nak makan lolipop or gula-gula.. tapi ada sesetengah ibu atau bapa tak benarkan anak-anak mereka makan gula-gula langsung.. Mummy kesian pula kalau tak bagi.. takpelah, tapi makan berpada-pada.. ;p



Thursday, September 29, 2011

Salam Takziah dari Mummy..

Ini berita yang mummy terima..


Pelajar UiTM mati lemas

MACHANG - Hasrat 13 pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM) cawangan Kelantan di sini, berkelah di Jeram Linang, tengah hari semalam berakhir tragedi apabila seorang rakan mereka mati lemas.

Dalam kejadian kira-kira 12.30 tengah hari, mangsa, Noor Hasnizawati Othman, 18, berasal dari Taman Puteri Lindungan, Ipoh, lemas selepas terjun ke dalam jeram yang disangkanya cetek bersama seorang rakan sekelas, Nor Aina Abd. Muaz, 18.

Nor Aina berkata, kedua-dua mereka yang tidak tahu berenang saling berpaut antara satu sama lain apabila menyedari kaki mereka tidak mencecah dasar jeram tersebut selepas terjun.

Katanya, dia dan mangsa menyangka kawasan tersebut cetek memandangkan air sungai jernih dan dasarnya boleh dilihat dengan jelas dari atas.

Tambahnya, kejadian berlaku ketika dia dan mangsa serta 11 lagi rakan mereka pergi ke kawasan perkelahan tersebut dengan menggunakan van universiti berkenaan.

“Kami ke sana kira-kira jam 11 pagi selepas diajak oleh mangsa. Pada mulanya, Noor Hasnizawati merancang bersama teman-teman sebiliknya dan mengajak kami beberapa hari lalu namun kami tidak memberikan jawapan tetapi apabila dia bertanya lagi pada malam tadi ( kelmarin), kami bersetuju untuk menyertainya.

“Ketika rakan-rakan yang lain sedang mandi di kawasan yang cetek dan makan di tepi jeram ini, saya dan mangsa yang juga pelajar tahun satu Diploma Pengurusan Maklumat itu terus terjun ke dalam jeram untuk mandi, tiba-tiba kaki kami tidak sampai ke bawah.

“Dalam keadaan yang kelam kabut itu dan kedua-duanya tidak tahu berenang, saya sempat berpaut pada batu, dia menarik baju dan tudung saya tetapi terus hilang ke bawah, saya kemudian dapat naik ke atas dan meminta bantuan daripada orang ramai,” katanya.

Seorang rakan yang turut serta, Anis Syahidah Khir - Al- Anwar, 18 berkata, mangsa berjaya dikeluarkan oleh beberapa pengunjung di kawasan tersebut yang terjun ke dalam jeram itu selepas 10 minit mangsa tenggelam.

Katanya, salah seorang daripada rakannya daripada UiTM memberi bantuan pernafasan sebelum membawa mangsa ke Hospital Machang.

“Selepas diberikan bantuan pernafasan, mangsa tidak menunjukkan sebarang perubahan dan salah seorang daripada kami membawanya ke hospital. Ketika sampai di hospital, mangsa disahkan meninggal dunia. Arwah tidak menunjukkan sebarang perubahan malah ceria seperti biasa dan begitu gembira untuk ke sana,’’ katanya yang sedang menduduki peperiksaan semester yang dijangka berakhir 1 Oktober ini.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah, Deputi Superitendan Malik Bedot ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan mengenai kejadian tersebut dan mengklasifikasikan kes sebagai mati mengejut.

“Mayat mangsa telah dibedah siasat dan jenazahnya akan di bawah pulang ke kampung oleh keluarganya,” katanya.





Minta2 lepas ni kalau siapa2 bercadang nak pergi mandi air terjun, pastikan kawasan itu selamat untuk mandi ya... Keselamatan diri lagi penting.. Mummy pun suka mandi air terjun..

Satu lagi yang Mummy nak bagi info adalah kejadian 'kepala air' yang pernah berlaku kat Ulu Bendul kalau tak silap mummy bulan May lepas.. Tapi sebelum kejadian ini berlaku, ada beberapa tanda yang kita boleh lihat..

Harap info yang mummy berikan dapat membantu sesama kita..




KEPALA AIR


Kepala air atau sumber sungai bermaksud punca aliran air dalam kuantiti yang besar mengalir dari hulu sungai atau air terjun ke sungai utama. Lazimnya, ia berpunca daripada hujan lebat yang berlaku di hulu sungai.


Aliran air ini apabila hujan sangat besar dan deras dan boleh membawa segala macam kelodak, batu dan kayu balak. Selain itu, ia akan merempuh apa sahaja halangan di hadapannya.

Langkah keselamatan
Tanda-tanda awal kejadian kepala air antaranya:
  • Keadaan langit gelap di bahagian hulu sungai (kawasan puncak bukit) disertai dengan bunyi guruh yang kuat.
  • Bunyi dentuman gerakan batu-batan atau air dari hulu sungai.
  • Air sungai berbuih dan meningkat secara tiba-tiba (kelodak, daun reput atau ranting kayu muncul dengan banyak di permukaan air).
  • Siren amaran berbunyi (di sesetengah tempat sahaja, seperti di kawasan Air Terjun Sekayu, Air Terjun Lata Tembakah).

Papan tanda amaran di Air Terjun Lata Tembakah

Fenomena 'Kepala Air'

Kepada semua yang ingin berekreasi samada di kawasan air terjun, air laut, taman tema air atau sebagainya, mummy harap semua jaga diri dan berhati2..' ingatlah, malang tidak berbau'.





Wednesday, September 28, 2011

Aktiviti Sara

Untuk kesekian kalinya mummy nak kongsi aksi-aksi Sara... 


Masa mummy perasan, Sara dah panjat setinggi ni..
Pandai panjat, pandai la turun yer.. Si Maherah tukang tengok jer..


Adus, kejadian ni berlaku kat rumah kakak di Teluk, Panji, Kota Bharu.. Ntah dari mana la Sara ni belajar memanjat.. nasib baik tak jatuh.. tapi time turun tue, menjerit juga la.. 

Macam-macam budak ni sorang.. nanti Mirza besar, tak tahulah camner...




Tuesday, September 27, 2011

Jamuan Raya 2011

Hari ni mummy n kawan-kawan seofis buat jamuan raya.. happening bangat... huhuhu..
macam-macam ada.. Antara menunya adalah..
1. Nasi Dagang
2. Lontong
3. Sate
4. Laksa Lemak
5. Laksa Penang
6. Aneka puding
dan macam-macam lagi.. Best tak?? iskh.. mestilah best...

Acara potong puding....
Menu yang sempat disnap adalah sate, puding gula hangus, tepung pelita, kuih dan kuah lontong... memang BEST.... 

Sempat berposing masa potong nasi himpit.. ni mummy n ofismate - Elini.. 

ni lah model nasi himpit.. huhuhu jangan mare Elini...
comey tak budak ni??  'single' lagi saper2 berminat boleh contact mummy yer... hahahaha

Ni pun geng2 suka posing... Laila ( yang buat peace ), Faizah ( yang tersenyum sambil pegang telur  ) dan tak ketinggalan Haida ( yang kat belakang )
Mereka bertiga ni ada tiga status yang berbeza, sorang dah jadi mak budak, sorang single but not available dan sorang lagi masih single ( mummy rasa la tapi tak tahulah kalau not available gak.. ahaks).. Tapi mummy tak nak bocor rahsia yang mana satu, korang kena teka sendiri ya... ;p

Inilah 'buruh kasar' kami.. terpaksa mengangkat meja... huhuhu.. 
Terima kasih ya Faiez, maaf yer Azam, tak nampak muka.. Wan (yang tudung turqoise) dan Haida jadi mandur agaknya.. hehehe.. jangan marah... nanti mummy jual...

Ni jer gambar yang mummy ada.. tapi nanti mummy collect lagi gambar2 yang diambil dengan 'kamera canggih' Laila, mummy upload lagi kat sini...

Apapun, korang memang best, rasa puas dapat buat majlis macam ni.. dan mummy nak minta maaf seandainya ada terkurang atau tersalah semasa majlis yer..


P/S: mummy masak apa? Mummy tak pandai masak la.. mummy bawa keropok goreng jer...






Monday, September 26, 2011

Main Hujan

Hari ni mummy saja nak kongsi gambar-gambar Maisara main hujan dengan sepupu dia Ahmad Haiqal.. Mummy sebenarnya tak kisahpun anak-anak mummy nak main hujan, asal main tempat yang tak merbahaya.. Nasib baik Mirza tak boleh jalan lagi, kalau tak,Mirza pun tumpang sekaki.. ;p

Mandi hujan ngan baju kurung...

Sejukkkkk....

Satu... Dua... Tiga... lompat...

Nasib baik anak mummy ni tak demam.. 







Sunday, September 25, 2011

Jalan-jalan

Hari ni tak tahu nak ke mana.. Em, sempena gaji dah masuk nie, mummy n family pergi la shopping kat TESCO,
bukan nak cari apa pun, cuma nak cari lampin, susu dan sedikit makanan.. 
Punyalah excited mummy n abuya nak beli Drypers harga RM 32.90, tengok-tengok dah habis.. huhuhu.. memang masa dekat parking tadi kami dah tengok sorang ni duk menyorong 2 biji troli penuh dengan Drypers, rasanya dia nak balik jual la tue.. adus, itu yang kami nampak, yang sebelum2 nie??? kesian la kami yang duk menunggu time sale jer nak beli pampers.. patut lah kebanyakan supermarket akan menghadkan belian kalau barang tue ada promosi, untuk mengelakkan orang macam ni ambil kesempatan la...
Apapun dah nama masuk supermarket, paling lekeh mesti habis RM100, betul tak.. Em, melayang lagi duit.. ( ni yang malas nak masuk supermarket nie)..
Tapi sebelum balik, sempat lagi Sara n Mirza main2 dulu... ;p

Seronok yer main..





Saturday, September 24, 2011

Akhirnya... Impian Mummy tercapai....

Em.. apa impian mummy yang tercapai ni?? mmm kalau ada baca coretan mummy minggu lepas, mesti tahu kan? huhuhu... inilah sedutan 'impian' mummy yang tercapai..


 Kaki Mirza kena kambus dengan pasir.. hehehe


Mula-mula Mirza tu nangis tapi last sekali....
Hahaha.. sebenarnya Mirza memang takut sangat-sangat dengan air laut tapi terima kasih buat Mat Yan sebab berusaha memberi 'keyakinan' buat Mirza...
Sambil meniarap tue, berapa banyak tah pasir yang Mirza dah masuk mulut.. mummy tak perasan.. huhuhu.. sorry yer sayang.. ( sedap ke pasir tue?? )


Sara dengan aksi renang nya..
Em, Maisara pulak bergembira dengan pelampung lengan dia.. 
 siap buat aksi-aksi lagi...

N'way, mummy happy sebab hasrat mummy dah tercapai.. nanti kita datang lagi.. 



Friday, September 23, 2011

Hari minggu...

Hari ni cuti.. yeay.. tapi selalunya tak de nya mummy dapat rehat..  tapi hari ni rasa dapat rehat dan update blog sikit-sikit. Bukan apa, Mirza ada baby sitter hari nie.. Thanx yer Kak Ishmaah sebab jaga Mirza.. Tenang mummy hari ni, kalau tak budak kecil ni sibuk nak tekan keyboard juga ler kerjanya..


Inilah baby sitter Sara n Mirza..
10q Ishmah n Irfan yer..

Hensem tak Mirza Senyum?
Recharge tenaga selepas penat bermain dan sesudah mandi bersama Maherah



Thursday, September 22, 2011

Ciri-ciri Samsung Galaxy Tab

Mummy tak tahu nak kongsi entri apa kali nie.. Tiba-tiba terfikir tentang kecanggihan teknologi sekarang, kalau cakap pasal gadget terutama handphone, memang tak terkejar.. Kat sini, mummy juz nak kongsi tentang Samsung Galaxy Tab.. 


Samsung Galaxy Tab 10.1v


Antara ciri-ciri Galaxy Tab ini adalah touch screen dengan warna sebanyak 16 juta warna. Lebar saiznya adalah 10.1 inci bersamaan dengan 800 x 1280 pixels.Galaxy Tab mempunyai stereo speaker iaitu boleh mendengar lagu tanpa menggunakan earphone. Jika anda ingin menggunakan earphone, tempat cucuknya adalah 3.5mm, seperti handphone nokia.Galaxy Tab mempunyai kapasiti 16 atau 32GB. Selain itu, terdapat juga Wi-Fi dan Bluetooth feature. Kamera di Galaxy Tab adalah 8 Mega Pixels dengan autofocus dan LED flash. Galaxy Tab juga mempunyai kamera kedua dengan kemampuan 2 Mega Pixels.Sistem operasinya menggunakan Android, v 3.0 atau dikenali sebagai Honeycomb. Akhir sekali Galaxy Tab boleh menggunakan JAVA.

Kalau anda ingin memiliki Samsung Galaxy Tab ni, Celcom turut menyediakan beberapa pakej Broadband. Terdapat dua pakej Broadband yang ditawarkan.
1. Broadband Basic -  Monthly Commitment RM 68
2. Broadband Advance - Monthly Commitment RM 98

kalau nak tahu lebih detail, klik sini


Mummy suka Samsung Galaxy Tab ni sebab ia amat sensitif dan best main game, download je seberapa banyak game kat Android Market... Download yang free ler.. ;p
Mummy suka game apa???  Game apa lagi, 'ANGRY BIRD' la.. 






hehehehehe.. cuma tak best tentang game ni adalah 'watak' yang nak kena bunuh tue.. huhuhuhu..
Selain tu, Sudoku, Chess pun ada..
Mummy setakat main game n surf internet jelah, tapi kalau nak buat panggilan tue, rasa gedabak la pulak kebesarannya, terpaksa guna bluetooth, kalau tak, 'satu Malaya' dengar nanti..

Apapun, jangan jadikan kecanggihan teknologi sebagai satu bebanan, tepuk dada tanya selera.. 




Wednesday, September 21, 2011

AWAS..

Ini mummy copy dari rakan2 kat facebook.. harap dapat jadi pedoman untuk semua yer.. 

Mesti baca - info keselamatan

Ini adalah sangat menakutkan, serupa dengan kes Ms Canny Ong.
Pada suatu hari, terdapat seorang wanita yang berhenti di stesen minyak untuk mengisi minyak. Setelah selesai memenuhkan tangki minyak selepas membayar menggunakan kad kredit di pam dan ingin meninggalkan stesen tersebut, atendan di dalam kedai lantas bercakap menerusi speaker dan memberitahu sesuatu yang berlaku dengan kad itu dan meminta wanita itu masuk ke dalam untuk membayar tunai.
Wanita itu keliru kerana dia telah selesai mengisi minyak dan pembayaran menggunakan kad kredit telah diluluskan. Dia menunjukkan isyarat tangan kepada atendan tersebut dan bersiap sedia untuk meninggalkan tetapi atendan tersebut sekali lagi menggesa wanita tersebut masuk ke dalam kaunter kedai untuk membayar tunai.
Dengan perasaan sedikit marah, wanita itu terus masuk ke dalam kedai dan mempertikaikan tindakan petugas tersebut dan menuduh dia menipu. Atendan tersebut memberitahu supaya wanita itu bertenang dan mendengar dengan teliti

... Atendan memberitahu ketika wanita tersebut sedang mengisi minyak, dia telah melihat seorang lelaki telah masuk ke dlm kereta dan bersembunyi dikerusi belakang . Dengan segera beliau telah menghubungi pihak polis. Wanita tersebut terus menjadi takut dan segera melihat pintu keretanya terbuka dan lelaki itu telah menyusup keluar dan meninggalkan kereta itu dengan tergesa-gesa.

Kes baru-baru ini didapati mempunyai kaitan dengan ujian untuk permulaan geng jenayah terbaru dimana memerlukan seseorang untuk membawa balik bahagian badan seorang wanita ..
Salah satu cara yang mereka lakukan adalah dengan merangkak perlahan-lahan dan menyusup masuk ke dalam kereta wanita manakala sasaran utamanya adalah stesen minyak atau di kedai runcit pada waktu malam. Kemudian, mereka akan potong kaki / buku lali mangsa menculik mereka dan kemudiannya membunuh dan mencerai-beraikan mereka.
Kaedah lain adalah dengan memaksa wanita itu masuk ke dalam kereta kemudian menculik mereka,
Sila sebarkan ini kepada wanita lain, orang muda dan tua.
Pertama , wanita seharusnya lebih berhati-hati apabila ingin masuk ke dalam kereta pada waktu malam.
Kedua, Jangan letakkan kereta di tempat sunyi atau terpencil semata-mata ingin mendapatkan tempat letak kereta percuma!
Ketiga, Jika boleh, elakkan memandu seorang diri pada waktu malam!
Ini adalah situasi sebenar! Penculikan! Pembunuhan! Putus dan anggota badan dicerai-ceraikan! Ini semua berlaku di Malaysia !
Jadikan amalan :
1. Pastikan kereta berkunci setiap masa walaupun anda meninggalkan kereta sebentar.
2. Periksa sekeliling kereta sebelum masuk ke dalam kereta.
3. Sentiasa peka terhadap sebarang tanda-tanda pelik dari persekitaran anda dan individu lain di dalam sekitar umum, terutama pada waktu malam!

Sampaikan mesej ini kepada semua rakan-rakan kita supaya salah seorang rakan dalam hidup kita tidak akan menjadi salah seorang dari mangsa mereka! copy

Tuesday, September 20, 2011

Another step

Hari ni sedang mummy syok mengedit blog dan bermain dengan fesbuk, mummy tertengok anak teruna mummy dah berdiri di tepi kerusi kecil.. eh, ada sesiapa angkat dia ke? Taklah, rupa-rupanya tanggal 19 September 2011, Mirza dah boleh bangun berdiri dengan sendiri.. alhamdulillah, tak sabar nak tunggu Mirza dapat jalan ( penat nak dukung ).
Mummy sempat snap dua tiga gambar Mirza ( tapi yang dah bangun berdiri la )
So sweet dear.. ;p

Lalalala... sempat Mirza ber'posing' maut

Monday, September 19, 2011

Everyday.... Journey 2 remember...

Mmmm.. cerita ni bukan cerita baru pun.. tap mummy still nak cerita..
Setipa hari bekerja, mummy akan bawa putera dan puteri mummy bersama-sama ( except kalau Abuya ada/cuti )...
Banyak betul cabaran drive bersama-sama dengan anak-anak nie.. tapi terpaksa dan dah terbiasa..
kalau Maisara, mummy dah tak heran nak bawa dia... naik kereta, pasang jer cerita Dibo the Gift Dragon atau Barney and Friends, diamlah dia..

yang paling banyak cabaran adalah untuk bawa Mirza.. aduhai, anak teruna mummy ni suka nangis la... bukan sebab sakit or lapar tapi sebab nak beriba.. adus.. letih betul.. mummy buat tak tahu jer ( kejam tak?) tapi tadi, masa dia duk 'nyanyi' lagu dia tue mummy tepuk2 sikit and then ini lah yang berlaku..

Setelah ditepuk2 akhirnya Mirza tertidur..

Akhirnya, Mirza tertidur dan kalau perasan, ada air mata kat tepi mata tanda lepas menangis.. huhuhuhu.. 

Kesian Mirza terpaksa tidur sambil duduk, ( saja mummy nak latih Mirza, bukan apa, kalau jadi doktor nanti time kena on call or busy, duk atas kerusi pun boleh rehat kan.. ;p )
Actually Mirza dah tak nak duduk dalam car seat, sebab tue mummy belikan tempat duduk gantung kat kerusi ni, dapatla dia main2.. ( mummy jual seat tu, kalau nak tengok, klik sini )

Dibo dibo ding..

Barney and friends

Inilah dua cerita yang Sara suka tengok.. sekarang ni, nak dengar radio pun susah.. sampai mummy dan abuya dah dapat hafal dah dialog dua2 cerita nie..  mmm takpalah Sara, asalkan sara duk diam2 dalam kereta sudah.. ;p




Sunday, September 18, 2011

Sepetang di Pantai Irama

Hari ni hujan renyai2, tapi mummy n abuya bawa Sara pergi pantai.. Mirza tidur, so kena tinggal kat rumah..
ingat nak rendam Sara n Mirza tp kena pergi next time lah nampaknya..

Gabungan nama kami sekeluarga yang sempat dicoreng oleh Abuya.. ;p
Sara ni, kalau dibiarkan lama2 mesti dia terjun jer dalam air tue.. tapi keadaan tak mengizinkan lah sayang.. nanti kita datang lagi next time yer.. ;p


Saturday, September 17, 2011

First time ( part 3 )

Umur Maisara dah 1 tahun 8 bulan, gigi kat depan baru 6 batang n dua tiga minggu lepas baru tumbuh gigi geraham..
Hari ni mummy n abuya cuba nak suruh Sara gosok gigi.. mmm agak susah juga nak suruh budak kecik nie gosok gigi.. huhuhu..
ada siapa2 nak kongsi pengalaman ngan mummy tak.. 10 q



Friday, September 16, 2011

Ikan 'Kakap' Masam Manis 1 Malaysia

Mmmm..
lama tul tak menulis.. Malas + agak busy..
hari ni mummy cuma nak kongsi masakan yang sempat mummy masak hari nie...

Ikan yangg telah siap digoreng dengan jayanya...

Gini la rupa setelah siap...
Nampak bestt tak?? tapi mana boleh lawan Restoran2... tapi bolehla untuk mengisi perut kami.. hehehe..
p/s: pasni nak cuba masakan apa lak yer.. any suggestion???

KENAPA AYAM MELINTAS JALAN???
klik here 




Hana Maisara Mohd Hanif

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Mirza Hazim Mohd Hanif

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Lilypie Breastfeeding tickers

Lilypie Breastfeeding tickers

Happy Forever

Banner Kengkawan

'Create
Create your own banner at mybannermaker.com!

Take a look... Juz a Moment

Free SpongeBob Blink MySpace Cursors at www.totallyfreecursors.com

#

Domain nameSizeLoad TimeAverage Speed per KB
1mymummyluv.blogspot.com/138.01 KB0.98 seconds0.01 seconds