RSS

Saturday, October 15, 2011

Berkebun di Hari Minggu

Sejuk hati mummy tengok anak dara mummy ni rajin..
mari kita tgk aksi Sara berkebun @ mencabut rumput.. ;p





Sara buat apa tue?


Tidur setelah keletihan berkebun.. ;p

Friday, October 14, 2011

Ensiklopedia Solat

Hari ni mummy nak kongsi ngan semua tentang satu buku yang amat bagus untuk dijadikan panduan bersama.
ENSIKLOPEDIA SOLAT.


Dengan hanya RM 100, banyak ilmu yang dapat kita perolehi..
Mummy nak keluar dulu.. nanti kita kongsi lagi tentang buku nie.. cuma kalau sesiapa berminat, boleh contact mummy..

p/s: mummy ada buat bayaran ansuran RM 10 jer.. ( ada 5 biji je lagi )
kalau berminat, klik sini.. 


Thursday, October 13, 2011

Kelegaan yang tak terkata

AlHamdulillah.. Semua selamat.. Rasa lega sangat-sangat tak tahu nak cerita.. Yelah, dalam seminggu ni, duk pening jer kepala sibuk menanda kertas-kertas jawapan anak-anak murid kesayangan mummy semua.. Sampai kena berkampung di bilik mesyuarat lah.. Hari ini dah siap 'upload'semua ( ni pun sebab hari ni last day, hehehe). Nway, 10q guys for ur commmitment n support..
Kepada semua 'students' mummy, terimalah keputusan nanti dengan redha ya.. seperti yang mummy selalu cakap, mummy akan bagi selari dengan apa yang diberi. baru adil kan?
Biasalah, ada yang lulus dan gagal.. Kepada yang lulus dengan cemerlang, mummy dahulukan ucapan tahniah dan kepada yang gagal, sila usaha lagi.. huhuhu
see u next sem...


p/s: ada student mummy cakap calculus = kalalulus... iskh..iskh..iskh..tak patut..



Wednesday, October 12, 2011

Fikir-fikirkanlah

Jom santai dengan pic nie.. 


Semoga hari ini lebih baik dari hari semalam dan hari esok belum tentu arahnya.... Buatlah pilihan yang terbaik..


Tuesday, October 11, 2011

Mirza - 9 bulan

Pejam celik pejam celik, Mirza dah umur 9 bulan... mmm cepatnya masa berlalu..
Apa yang Mirza dah pandai buat sekarang selain daripada menangis untuk minta didukung, Mirza mummy dah pandai mengesot ( maybe dah tak merangkak), dah pandai dududk dan gigi dah ada dua batang.. mmm, sekarang ni, Mirza mula melakukan aktiviti bangun dan bergantung kat bawah meja, tepi kerusi dan sebagainya.. tapi anak mummy ni ada satu masalah iaitu, kalau dia bangun, tak boleh nak duduk balik.. hahahaha.. mulalah dia menjerit minta sesiapa yang berdekatan untuk dudukkan dia..

Apapun, mummy tak sabar nak tunggu Mira jalan.. 

Sayang adik... ;p



Monday, October 10, 2011

Tips melayan anak-anak

Buat Sara dan Mirza.. mummy akan cuba praktikkan yang terbaik untuk kalian...




Bagaimana perlu melayan dan meluang  masa untuk anak-anak?


Mungkin tip-tip di bawah ini mungkin boleh membantu mummy dan juga para pembaca sekalian:

1) Jadilah guru pertama kepada anak anda
Jawablah soalan yang ditanyakan oleh si manja anda secara berhemah. Terangkan seringkas yang mungkin yang boleh difahami oleh mereka agar mereka akan berasa percaya dengan jawapan anda mengikut kefahaman mereka. Dengan cara ini anda dapat wujudkan.‘Trust-bonding’ atau hubungan saling percaya dengan mereka. Mereka akan berasa andalah ibubapa yang berwibawa.

Buat masa ini, mummy belum lagi merasa karenah anak-anak mummy bercakap.. insyaAllah, mummy akan cuba memberi jawapan yang terbaik untuk setiap soalan yang ditanya.. (em, buat masa ni, duk sibuk melayan karenak 'anak' murid yang banyak bertanya.. ;p )



2) Anak-anak bukanlah orang dewasa yang kecil(Not your tiny adults)Banyak masalah timbul apabila kita gagal untuk menyedari perbezaan antara anak yang berumur 3 tahun dan yang berumur 11 tahun. Kebiasaannya, kita akan membawa semua anak-anak menonton cerita yang SAMA di Televisyen ataupun panggung wayang untuk berlaku adil. Hakikatnya adalah tidak, bagi si kecil anda. Mereka masih tidak cukup matang untuk memahami segala apa maklumat berbanding kakak dan abang mereka. Ianya umpama kita cuba untuk mempercepatkan atau ‘speed up’tumbesaran minda dan emosi mereka.



3) Memahami tahap kebolehan mereka berfikir
Cuba bayangkan, jika kita menyuruh anak yang berumur 2 tahun untuk masuk tidur apabila sudah lewat malam. Walaupun mereka akan ikut arahan si ibu untuk bangun dan masuk ke biliknya, tapi cuba kita buat pemeriksaan ataupun ‘spot check’ di biliknya, pastinya si manja anda akan bermain daripada tidur! Itulah dunia mereka, suka bermain dan itu sahaja yang membuatkan mereka selesa. Ini kerana, mereka kekurangan nilai pemikiran yang wajar (rasional) ataupun  ‘Operational Rational Thinking’ di usia ini. Jadi, janganlah marahkan mereka jika tidak melakukan apa yang anda suruh.

Sebagai ibu bapa kita harus mewarnai dan menghargai waktu-waktu kecil si manja anda. Luangkanlah masa anda dengan menjawab segala apa persoalan mereka walaupun anda sangat penat untuk melayan. Jangan biarkan waktu kecilnya berlalu begitu sahaja, kerana pastinya ianya tak akan berulang kembali. Anggaplah mereka adalah imbasan masa kecil anda dan sebahagian masa lampau anda.

InsyaAllah, dengan adanya tips2 ini, mummy akan sentiasa manfaatkan setiap masa mummy bersama buah hati mummy... Mummy harap anak-anak mummy akan membesar menjadi insan yang berguna.. 


Friday, October 7, 2011

Bajet Mummy


Hari ni Bajet 2012... ok ke tak?
mmm macammana ngan Bajet 2012 mummy pulak.. adus.. pening kepala bab bajet nie..

"Apa yang ditawarkan dalam BUDGET 2012: Subsisidi diteruskan, Felda akan disenaraikan di BURSA, Cukai impot kereta hibrid, elektrik dimansuh,   Pemansuhan yuran sekolah. RM500 untuk keluarga bergaji bawah RM3000 sebulan, kenaikan RM 80 - RM 300 untuk kakitangan kerajaan  tahun 2012 dan bonus tambahan 1/2 gaji atau minimum RM500 kakitangan kerajaan bulan Dis 2011."



AlHamdulillah... ada rezeki tahun ni.. ( tp sedikit kecewa sebab gaji tak naik seperti yang diwar-warkan... huhuhuhu..)
Wait n see..


Satu lagi yang mummy suka  Pencarum KWSP dibenar guna Akaun 2 daftar Haji..  Wah, bolehla mumy n Abuya daftar nak gi haji.. jom semua.. ;p


p/s: kita sama-sama tunggu barang naik pulak.. hehehehe



Berkampung di Bilik Mesyuarat

Dah dua hari mummy dan kawan-kawan berkampung kat bilik mesyuarat... buat apa? Biasalah, musim-musim exam nie, terpaksalah kami bekerja keras menanda kertas exam yang berbundle-bundle.. hehehe.

Antara kebaikkanyya adalah:
1. Hanya menanda soalan yang sama sahaja.
2. Pembahagian markah yang sama rata. (Fair untuk semua student)
3. Dapat bekerjasama..

 Tapi ada juga ketidakbaikkannya:
1. Bosan menanda soalan yang sama.
2. Terpaksa menanda kertas yang banyak.. (secara psikologinya, kertas banyak tapi no soalan berkurang...sebenarnya sama jer.. )

Gembira tanda 'paper'.. Gembira ke??
Khusyuk betul.. yang penting, makanan dan minuman mesti ada..



Hahaha.. apapun, thanx u all..
Hari Ahad ni kita jumpa lagi untuk penelitian terakhir ya.. see yaa..






Thursday, October 6, 2011

JOM Santai...


Luangkanlah Masa untuk Melayan Kerenah Si Kecil.



Suatu petang, Puan Shida sedang menyediakan juadah malam di dapur. Tiba-tiba datang anak sulungnya berusia 4 tahun lebih menanyakan satu soalan yang dah lama si kecil tu terfikir.

Daniel : Mama, adik ni datang dari mana? Dulu tak ada pun.
(Sambil tunjuk ke arah adiknya yang sedang tidur lena)
Mama : Errr.. err??

Huhuhu.. Soalan macam ni biasa terkeluar dari mulut anak-anak kita yang bijak. Anda ada beberapa pilihan jawaban

Pilihan Pertama
Mama : Daneil.. mama tengah sibuk ni.. gi tengok tv tu.. jangan kacau mama buat kerja.
Daniel : Emmm.. (maka berlalulah si anak ke ruang tamu)

Pilihan Kedua
Mama : Adik datang dari perut mama lah sayang. Kan hari tu perut mama besar.
Sekarang adik dah keluar. Abang pun dalam perut mama dulu.
Daniel : Ooo..Tapi kenapa dalam perut?
Mama : Sebab mama sayangkan abang dengan adiklah. Masa tu kecil sangat belum kuat lagi. Bila dah besar, dah kuat, baru boleh keluar.
Mama : Macam kucing kat rumah atuk tu.. kan perut dia besar. Pastu keluar anak-anak dia.
Anak : Ooo macam tu…

Melayan kerenah dan soalan anak kita memang memerlukan kesabaran dan kebijaksaaan. Jawaban pertama sangatlah kurang bernas. Ia merencatkan sifat daya berfikir anak-anak dan mengurangkan WIBAWA anda sebagai ibubapa dan guru pertama bagi mereka.

Mengikut fitrahnya, anak-anak mempunyai sifat ingin tahu yang sangat tinggi. Biasanya di usia 4 tahun ke atas minda logik mereka mula bercambah. Maka, masa ketika inilah mereka melontarkan soalan yang kita pun tak pernah terfikir. Boleh jadi berpeluh juga nak menjawabnya, kalau tak betul gaya.

Iyalah, nak cerita secara terperinci tak boleh pula, kerana usianya yang kecil. Nak biarkan sahaja soalan tu, lagi tak boleh dan malah sangat tidak sihat bagi perkembangan minda anak-anak. Justeru itu, sebagai ibubapa yang prihatin wajar kita mengambil perhatian yang lebih tentang ‘kecelaruan’ anak-anak dengan memahami tahap kebolehan mereka berfikir.

Dipetik dari blog excelqhalif


Tuesday, October 4, 2011

Excitednya...

Mummy ecxited hari nie sebab baru perasan, anak mummy Mirza dah tumbuh gigi pertamanya... hehehe, walaupun anak kedua tapi tetap excited, maklumlah Mirza baru nak masuk 9 bulan, Sara dulu umur setahun baru tumbuh gigi.... 
Hai, tak sabar mummy nak tgk Mirza senyum ada gigi.. yelah, kalau sekarang, Mirza senyum macam senyuman atuk ( huhuhu, tak ada gigi kan.. ;p ) tapi, gigi tue tak nampak lagi, nanti mummy snap gambar... 

Gigi Bersih dan Kuat..




Monday, October 3, 2011

Ulang Tahun ke 3

Pejam celik pejam celik dah 3 tahun mummy n abuya sah bergelar suami isteri..  Tarikh keramat 3 oktober 2008 bersamaan dengan 3 Syawal 1429H... AlHamdulillah, sehingga saat ini, kami sudah dikurniakan sepasang cahayamata yang comel dan hensem.. terima kasih Ya Allah atas rahmatMu..
Seperti biasa alam rumahtangga, asam garam kehidupan tak lekang dari masalah, kesedihan, kekurangan, kelebihan, kegembiraan dan sebagainya.. namun semua ini dapat kami tempuhi dengan redha.. Biasalah ada pergaduhan dan pertelingkahan, bak kata 'pepatah' sedangkan lidah lagi tergigit... Namun, mummy tinggalkan itu sebagai pengajaran.. hanya yang manis akan dijadikan kenangan sepanjang hayat...




Alamak, Sara dah menangis.. mummy sambung esok la..

Saturday, October 1, 2011

Persediaan SPM

Hari ni mummy telah mengikuti program Lonjakan Juara SPM 2011, peringkat Jajahan Tumpat  bertempat di Sekolah Menengah Dato' Biji Wangsa..


Inilah dewan SMK Dato' Biji Wangsa.. Tetiba teringat zaman sekolah2 dahulu.. 
Gambar kat tengah tu adalah ucapan perasmian dari Rektor UiTM cawangan Kelantan..

Best juga dah lama tak dengar motivasi ni.. maklumlah, dah lama tak join kursus-kursus macam nie.. ;p


Murid-murid Tingkatan 5 berpelukan dengan ibu/bapa masing-masing.. kebanyakannya menangis bila penceramah pasang lagu yang mendayu... Mummy sempat snap satu gambar jer.. bukan apa, mummy pun nangis gak.. hahahaha.. sebak dan menusuk kalbu la kalau duk dalam situasi macam nie...
Apapun, mummy harap, adik-adik semua akan dapat menjawab soalan dengan baik yer.. Amin...

p/s: kalau nak tips untuk PMR klik sini  




Friday, September 30, 2011

Mirza dan lolipop

Selepas ambil Abuya kat Seven Eleven Wakaf Che Yeh, kitaorang singgah kat kedai makan..
Mummy nak share gambar-gambar Mirza dengan lolipop..
Muncung makan lolipop


Best...

Nak ke??
Sara tak ada, kena tinggal kat rumah sebab dah tidur.. ;p
Mummy tak kisah pun Sara atau Mirza nak makan lolipop or gula-gula.. tapi ada sesetengah ibu atau bapa tak benarkan anak-anak mereka makan gula-gula langsung.. Mummy kesian pula kalau tak bagi.. takpelah, tapi makan berpada-pada.. ;p



Thursday, September 29, 2011

Salam Takziah dari Mummy..

Ini berita yang mummy terima..


Pelajar UiTM mati lemas

MACHANG - Hasrat 13 pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM) cawangan Kelantan di sini, berkelah di Jeram Linang, tengah hari semalam berakhir tragedi apabila seorang rakan mereka mati lemas.

Dalam kejadian kira-kira 12.30 tengah hari, mangsa, Noor Hasnizawati Othman, 18, berasal dari Taman Puteri Lindungan, Ipoh, lemas selepas terjun ke dalam jeram yang disangkanya cetek bersama seorang rakan sekelas, Nor Aina Abd. Muaz, 18.

Nor Aina berkata, kedua-dua mereka yang tidak tahu berenang saling berpaut antara satu sama lain apabila menyedari kaki mereka tidak mencecah dasar jeram tersebut selepas terjun.

Katanya, dia dan mangsa menyangka kawasan tersebut cetek memandangkan air sungai jernih dan dasarnya boleh dilihat dengan jelas dari atas.

Tambahnya, kejadian berlaku ketika dia dan mangsa serta 11 lagi rakan mereka pergi ke kawasan perkelahan tersebut dengan menggunakan van universiti berkenaan.

“Kami ke sana kira-kira jam 11 pagi selepas diajak oleh mangsa. Pada mulanya, Noor Hasnizawati merancang bersama teman-teman sebiliknya dan mengajak kami beberapa hari lalu namun kami tidak memberikan jawapan tetapi apabila dia bertanya lagi pada malam tadi ( kelmarin), kami bersetuju untuk menyertainya.

“Ketika rakan-rakan yang lain sedang mandi di kawasan yang cetek dan makan di tepi jeram ini, saya dan mangsa yang juga pelajar tahun satu Diploma Pengurusan Maklumat itu terus terjun ke dalam jeram untuk mandi, tiba-tiba kaki kami tidak sampai ke bawah.

“Dalam keadaan yang kelam kabut itu dan kedua-duanya tidak tahu berenang, saya sempat berpaut pada batu, dia menarik baju dan tudung saya tetapi terus hilang ke bawah, saya kemudian dapat naik ke atas dan meminta bantuan daripada orang ramai,” katanya.

Seorang rakan yang turut serta, Anis Syahidah Khir - Al- Anwar, 18 berkata, mangsa berjaya dikeluarkan oleh beberapa pengunjung di kawasan tersebut yang terjun ke dalam jeram itu selepas 10 minit mangsa tenggelam.

Katanya, salah seorang daripada rakannya daripada UiTM memberi bantuan pernafasan sebelum membawa mangsa ke Hospital Machang.

“Selepas diberikan bantuan pernafasan, mangsa tidak menunjukkan sebarang perubahan dan salah seorang daripada kami membawanya ke hospital. Ketika sampai di hospital, mangsa disahkan meninggal dunia. Arwah tidak menunjukkan sebarang perubahan malah ceria seperti biasa dan begitu gembira untuk ke sana,’’ katanya yang sedang menduduki peperiksaan semester yang dijangka berakhir 1 Oktober ini.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah, Deputi Superitendan Malik Bedot ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan mengenai kejadian tersebut dan mengklasifikasikan kes sebagai mati mengejut.

“Mayat mangsa telah dibedah siasat dan jenazahnya akan di bawah pulang ke kampung oleh keluarganya,” katanya.





Minta2 lepas ni kalau siapa2 bercadang nak pergi mandi air terjun, pastikan kawasan itu selamat untuk mandi ya... Keselamatan diri lagi penting.. Mummy pun suka mandi air terjun..

Satu lagi yang Mummy nak bagi info adalah kejadian 'kepala air' yang pernah berlaku kat Ulu Bendul kalau tak silap mummy bulan May lepas.. Tapi sebelum kejadian ini berlaku, ada beberapa tanda yang kita boleh lihat..

Harap info yang mummy berikan dapat membantu sesama kita..




KEPALA AIR


Kepala air atau sumber sungai bermaksud punca aliran air dalam kuantiti yang besar mengalir dari hulu sungai atau air terjun ke sungai utama. Lazimnya, ia berpunca daripada hujan lebat yang berlaku di hulu sungai.


Aliran air ini apabila hujan sangat besar dan deras dan boleh membawa segala macam kelodak, batu dan kayu balak. Selain itu, ia akan merempuh apa sahaja halangan di hadapannya.

Langkah keselamatan
Tanda-tanda awal kejadian kepala air antaranya:
  • Keadaan langit gelap di bahagian hulu sungai (kawasan puncak bukit) disertai dengan bunyi guruh yang kuat.
  • Bunyi dentuman gerakan batu-batan atau air dari hulu sungai.
  • Air sungai berbuih dan meningkat secara tiba-tiba (kelodak, daun reput atau ranting kayu muncul dengan banyak di permukaan air).
  • Siren amaran berbunyi (di sesetengah tempat sahaja, seperti di kawasan Air Terjun Sekayu, Air Terjun Lata Tembakah).

Papan tanda amaran di Air Terjun Lata Tembakah

Fenomena 'Kepala Air'

Kepada semua yang ingin berekreasi samada di kawasan air terjun, air laut, taman tema air atau sebagainya, mummy harap semua jaga diri dan berhati2..' ingatlah, malang tidak berbau'.





Wednesday, September 28, 2011

Aktiviti Sara

Untuk kesekian kalinya mummy nak kongsi aksi-aksi Sara... 


Masa mummy perasan, Sara dah panjat setinggi ni..
Pandai panjat, pandai la turun yer.. Si Maherah tukang tengok jer..


Adus, kejadian ni berlaku kat rumah kakak di Teluk, Panji, Kota Bharu.. Ntah dari mana la Sara ni belajar memanjat.. nasib baik tak jatuh.. tapi time turun tue, menjerit juga la.. 

Macam-macam budak ni sorang.. nanti Mirza besar, tak tahulah camner...




Tuesday, September 27, 2011

Jamuan Raya 2011

Hari ni mummy n kawan-kawan seofis buat jamuan raya.. happening bangat... huhuhu..
macam-macam ada.. Antara menunya adalah..
1. Nasi Dagang
2. Lontong
3. Sate
4. Laksa Lemak
5. Laksa Penang
6. Aneka puding
dan macam-macam lagi.. Best tak?? iskh.. mestilah best...

Acara potong puding....
Menu yang sempat disnap adalah sate, puding gula hangus, tepung pelita, kuih dan kuah lontong... memang BEST.... 

Sempat berposing masa potong nasi himpit.. ni mummy n ofismate - Elini.. 

ni lah model nasi himpit.. huhuhu jangan mare Elini...
comey tak budak ni??  'single' lagi saper2 berminat boleh contact mummy yer... hahahaha

Ni pun geng2 suka posing... Laila ( yang buat peace ), Faizah ( yang tersenyum sambil pegang telur  ) dan tak ketinggalan Haida ( yang kat belakang )
Mereka bertiga ni ada tiga status yang berbeza, sorang dah jadi mak budak, sorang single but not available dan sorang lagi masih single ( mummy rasa la tapi tak tahulah kalau not available gak.. ahaks).. Tapi mummy tak nak bocor rahsia yang mana satu, korang kena teka sendiri ya... ;p

Inilah 'buruh kasar' kami.. terpaksa mengangkat meja... huhuhu.. 
Terima kasih ya Faiez, maaf yer Azam, tak nampak muka.. Wan (yang tudung turqoise) dan Haida jadi mandur agaknya.. hehehe.. jangan marah... nanti mummy jual...

Ni jer gambar yang mummy ada.. tapi nanti mummy collect lagi gambar2 yang diambil dengan 'kamera canggih' Laila, mummy upload lagi kat sini...

Apapun, korang memang best, rasa puas dapat buat majlis macam ni.. dan mummy nak minta maaf seandainya ada terkurang atau tersalah semasa majlis yer..


P/S: mummy masak apa? Mummy tak pandai masak la.. mummy bawa keropok goreng jer...






Monday, September 26, 2011

Main Hujan

Hari ni mummy saja nak kongsi gambar-gambar Maisara main hujan dengan sepupu dia Ahmad Haiqal.. Mummy sebenarnya tak kisahpun anak-anak mummy nak main hujan, asal main tempat yang tak merbahaya.. Nasib baik Mirza tak boleh jalan lagi, kalau tak,Mirza pun tumpang sekaki.. ;p

Mandi hujan ngan baju kurung...

Sejukkkkk....

Satu... Dua... Tiga... lompat...

Nasib baik anak mummy ni tak demam.. 







Hana Maisara Mohd Hanif

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Mirza Hazim Mohd Hanif

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Lilypie Breastfeeding tickers

Lilypie Breastfeeding tickers

Happy Forever

Banner Kengkawan

'Create
Create your own banner at mybannermaker.com!

Take a look... Juz a Moment

Free SpongeBob Blink MySpace Cursors at www.totallyfreecursors.com

#

Domain nameSizeLoad TimeAverage Speed per KB
1mymummyluv.blogspot.com/138.01 KB0.98 seconds0.01 seconds